BOLEST ZAD

10.12.2011 14:17

Bolest spodní části zad

Příčinou více než 90 % případů bolesti ve spodní části zad je poškození anatomických struktur zad a páteře (tzv. mechanická příčina bolesti ve spodní části zad). Jedná se například o poškození páteřního svalstva, vazů, kostí páteře (zvaných obratle) nebo jejich kloubů, poškození meziobratlových plotének, atd. Mezi méně běžné příčiny bolesti ve spodní části zad se řadí infekce nebo zánět páteře, metabolická onemocnění kostí a rakovina. Bolest spodní části zad může postihnout každého, rizikovým faktorem však je těhotenství, obezita, postmenopauza, přibývající věk, nesprávné držení těla a nesprávná technika zvedání/ohýbání se.

Co je to bolest ve spodní části zad?

Bolest zad Výskyt bolesti ve spodní části zad je extrémně vysoký a touto bolestí v některé fázi svého života trpí více než 75 % populace.
Vracející se nebo přetrvávající bolest spodní části zad má za následek vážné narušení pohyblivosti.

Jaké jsou běžné příznaky takovéto bolesti?

Bolest ve spodní části zad s mechanickou příčinou obvykle začíná náhle, často po úraze, a reaguje na klid. Mezi příznaky patří bolest, ztuhlost, obtížná chůze a vychýlení páteře z normálního tvaru (neboli skolióza).
Ve většině případů se jedná o krátkodobou záležitost, kdy se příznaky zlepší zhruba během 7 dnů. Malé množství případů (méně než 10 %) trvá déle než 6 měsíců; tyto případy jsou označovány za chronické.

Jaké jsou možnosti léčby?

Jaké jsou v případě artritidy možnosti léčby?

Bolest v oblasti spodní části zad je jedním z nejčastějších důvodů návštěvy u lékaře, i když mnoho lidí hledá pomoc u fyzioterapeutů nebo osteopatů.

Mezi hlavní formy dostupné léčby patří terapie pomocí léků a terapie fyzická.

Při lékové terapii přicházejí na řadu léky na zmírnění bolesti a otoků (neboli analgetika a protizánětlivé látky), které se mohou podávat ve formě tablet nebo injekcí. Kromě toho je možné předepsat svalové relaxanty a antidepresiva.

Fyzická terapie zahrnuje různé metody, mezi které patří terapeutické cviky, masáž, sáčky s ledem nebo terapie teplem, ultrazvuk a TENS (transkutánní elektrická nervová stimulace).